Loading...
sr

Da li je sada dobar trenutak za kupovinu AMD CPU-a ili matične ploče? from Admin's blog

Uprkos mudroj kupovini ATI-ove divizije Radeon grafičke kartice i neke zanimljive diverzifikacije na APU tržištu, AMD je već više od deset godina bio iza na tržištu lidera Intel-a. Međutim, od novijeg vremena stvari su se zakuvale: Ryzenova serija procesora kompanije je bona fide pogodila i kritike i potrošače.Da li je sada vreme za investiranje u nadogradnju za vaš CPU i eventualno kompatibilnu matičnu ploču koja ide s njim?


Kratak odgovor: Da. AMD-ovi napredni koraci sa najnovijim CPU modelima čine ih vrednim novca za nadogradnju, posebno ako ih možete upariti sa postojećim komponentama. High-end linije Ryzen i Threadripper se dobro slažu sa Intelom po ceni i dostupnosti, a novi kombinovani čipovi kompanije Ryzen-Vega APU čine odlične izbore za štedljive mašine koje još uvijek imaju iznenađujuće fleksibilne mogućnosti igranja.


Ryzen i Threadripper daju odlične performanse


Ryzenova klasa procesora pokrenuta je prošle godine na AM4 socket-u, koja se pojavila tek u septembru 2016. godine. Trenutno je na liniji samo devet CPU-a, dva na početnom nivou Ryzen 3, grane, četiri u sredini, linija Ryzen 5 i tri u visokokvalitetnom Ryzen 7.(Dva nova modela APU-a su markirana "Ryzen sa Vega" od strane AMD-a, ali dole imaju svoj vlastiti odeljak.)


Na sličnim poenima i tržišnim segmentima, Ryzen zatvara prazninu s Intelovim Core procesorima. Sadašnji top-of-the-line model, Ryzen 7 1800X, ne može sasvim dovoljno pobediti nad inteligentnim Core i7-7700K. Međutim, sa osam procesorskih jezgara Intelovim četiri, to je naročito bolje u multitaskingu,performanse zadataka nisu tako daleko iza toga (kao što su neki od prethodnih AMD dizajna bili na žalost).
AMD je takođe predstavio svoje najnovije čipove Ryzen Threadripper-a, ultra-high-end dizajn koji bi trebalo da se nadmeću sa najboljima koje Intel nudi. Na raspolaganju su tri modela u verzijama od 8, 12 i 16 jezgara, po ceni od oko 500-1000 dolara. Što se tiče performansi, oni se takmiče sa Intelovom X-serijom na različitim nivoima,Ali budite svesni, Threadripper procesori koriste novi sTR4 utičnicu, za razliku od manje skupog Ryzen modela.


Pokušavate da napravite potpuno gejmerski PC računar na nivou od 2000 dolara i uštedite malo novca na procesoru i matičnoj ploči može izgledati kao konfliktni cilj, ali čipovi Threadripper-a izgleda to omogućavaju. Mi smo izlaz iz velike nadgradnje platforme, pa je sada dobro vreme za kupovinu.


Ryzen APU-ovi za igre najbolji izbor za uloženi novac
AMD-ova serija "Accelerated Processing Unit" ili "APU" nudi CPU sa integrisanim GPU-om koji može da obradi moćnije i zahtevnije igre i medijske aplikacije koje samo CPU koristi. Većina CPU-a (uključujući samostalni dizajn od AMD-a i Intel-a) nude bar neke oblike integrisane grafike,ali AMD-ov APU dizajn ide mnogo više. Najnovija APU serija, koja zbunjujuće takođe dobija "Ryzen" brendiranje "sa integrisanom Vega grafikom", predstavlja korak ispred svojih prethodnika.


Ryzen 5 2400G i Ryzen 3 2200G čipovi su četvorojezgarni procesori sa integrisanim 11-jezgarnim i 8-jezgarnim grafičkim procesorima, koristeći AM4 utičnicu koja je povoljna za budžet. Oni se takmiče u ponudi od mid-range od Intel-ovih i5 i i3 linija, i od 169 dolara i 99 dolara, nudeći primamljive cene.Ali ono što je stvarno impresivno jeste da ovakvi dizajn čipova može postići ugledne performanse iz nekih AAA 3D ​​PC igara, bez potrebe za diskretnom grafičkom karticom.
Prema ranijim testiranjima od AnandTech-a, novi Ryzen-Vega čipovi mogu isporučiti igračke framerate na približno trostruki nivo performansi sličnog Intel čipa. Kombinovana arhitektura može se čak takmičiti sa nekim diskretnim grafičkim karticama na niskom nivou, u dometu NVIDIA GT XX30 serije.Uzimajući u obzir da dobijete sve to za $ 100-170, kada bi za Intel konfiguraciju bilo potrebno najmanje 250 USD kombinovane CPU i GPU investicije za isti nivo snage, to je atraktivan predlog za izgradnju računara za kućni bioskop.Novi Ryzen-Vega APU čipovi pružaju dobre performanse na manje zahtevnim PC igricama poput Rocket lige, čak i bez namenske grafičke kartice.


Sada, novi čipovi Ryzen-Vega neće uskoro zameniti prave igračke računare. Oni mogu da rešavaju igre, kao što su Rocket League, Overwatch i League of Legends sa lakoćom.Međutim, integrisana grafika će i dalje pasti znatno ispod 30 frejmova na sekundarnom nivou na zahtevnijim i manje optimizovanim igrama kao što su Battlefields Grand Theft Auto 5, DOOM ili PlayerUnknown. Ali, za nekog ko želi malo dodatnog gaminga da bi se zadržao na  budžetskoj konfiguraciji, Ryzen 5 2400G i Ryzen 3 2200G nude fantastične vrednosti.I ništa vas ne sprečava da ubacite konvencionalnu grafičku karticu kasnije u slot PCI-Express AM4 matične ploče ako želite pristup zahtevnijim igrama.


AM4 utičnica će verovatno biti prilično dugo prisutna
Možda kao neželjeni efekat tržišne pozicije fokusirane na budžet, AMD-ovi dizajn soketa (i matične ploče koje se oslanjaju na njih) trajale su duže od svojih partnera Intel-a. AM3 + socket je prvi put predstavljen još u 2011. godini,i bio je kompatibilan sa prethodnom generacijom AMD čipova, pored toga što je kompatibilan sa AM3 dizajnom. Slučaj FM2 +, koji se koristi sa starijim integrisanim APU dizajnom, imao je sličan životni vek.
U tom slučaju, razumno je pretpostaviti da će se AM4 socket koji se izdaje za porodicu Ryzen takođe koristiti za predstojeće "Zen" čipove, a opcije za nadogradnju nastavljaju se najmanje četiri godine i eventualno više. To znači da je odlično vreme za investiranje u high-end AM4 matičnu ploču,sigurno u saznanju da ćete moći zameniti za moćniji Zen procesor.
AM4 socket podržava DDR4 memoriju, najbržu i najnoviju dostupnu u 2017. godini, ali bi mogla biti u nepovoljnom položaju sledeće godine kada se standard DDR5 finalizira.AM4 matična ploča verovatno će imati koristi od nadogradnje procesora nego što bi to bilo u bržem RAM-u u svakom slučaju. Novi Threadripper-ekskluzivni socket sTR4 podržava DDR4 memoriju.


Podeli:
Prethodni     
     Sledeći
     Blog početna

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti da biste ostavili komentar
oglas
Google ovo