Loading...
sr

Kako će Android "P" blokirati špijunske aplikacije from Admin's blog


Privatnost je glavna briga ovih dana i lako je brinuti o pametnim telefonima koji "uvek slušaju". Da bi se suprotstavio ovome, Google pravi značajnu promenu u načinu na koji se pozadinske aplikacije obrađuju u predstojećem Androidu P.


Pogled u budućnost


Svi smo čuli užasne priče o zlonamernim aplikacijama koje su u stanju da preuzmu kontrolu nad uređajem dok rade u pozadini. Uzmite na primer nedavno pronađeni maliciozni softver Skygofree. Bio je u stanju da izvrši 48 različitih komandi, uključujući i mogućnost uključivanja mikrofona vašeg telefona i slušanja ... bez obzira na to o čemu govorite u to vreme.


To je prilično zastrašujuća misao. Čak i ako nemate šta da sakrivate (to je ono što ljudi uvek kažu, zar ne?), Niko ne želi da svaki razgovor bude potencijalno javan.


Bez obzira na aplikaciju koja pokušava da vas špijunira, svi oni funkcionišu na isti način: koriste pristup hardveru telefona dok aplikacija radi u pozadini. Stvar je u tome, zašto bi aplikacija trebala pristupiti vašoj kameri ili mikrofonu dok radi u pozadini? Tu nema mnogo dobrih argumenata, osim za slušanje otkrivanja hotword-a (kao što je OK Google). I to bi trebalo da bude deo osnovnog operativnog sistema na prvom mestu.


Nema razloga da aplikaciji treba pristup aparatu ili mikrofonu dok radi u pozadini. I počevši od Android P, pristup ovim hardverskim funkcijama biće blokiran za aplikacije koje se pokreću u pozadini.
Nedavna obaveza za AOSP (Android Open Source Project) pokazuje pravilo koje bi blokiralo pozadinske aplikacije od pristupa kameri. Drugo urezivanje pokazuje isto za mikrofon. Ove dve obaveze daju vam predstavu o tome kako će ove funkcije funkcionisati, a oba su već aktivna u Android P programeru koji je sada dostupan za Pixel telefone.


Šta sada možete učiniti


Iako je cool da Google preduzima korake da zaustavi programe da vas špijuniraju u pozadini u budućoj verziji Android-a, postoje koraci koje možete preduzeti kako biste sprečili da aplikacije trenutno vas špijuniraju.


Proverite dozvole aplikacija


Dok ne možete sprečiti aplikacije da imaju pristup određenim dozvolama samo dok se pokreću u pozadini, možete da kontrolišete koje dozvole imaju pristup u celini.


Da biste to našli, skočite u meni Podešavanja, a zatim izaberite kategoriju "Aplikacije" ("Aplikacije i obaveštenja" na Oreo-u).
Ono što radite od ovoga zavisi od toga na koju verziju Androida radi vaš telefon.
Android Nougat: Dodirnite dugme Postavke u gornjem uglu, a zatim dodirnite "dozvole aplikacija." Na uređajima Samsung Galaxy, u meniju ćete pronaći "dozvole aplikacija".
Android Oreo: izaberite "App Permissions" na stranici "Apps & Notifications".
Zatim dodirnite dozvolu da vidite koje aplikacije mogu imati pristup njemu. Radi ovog dela, pogledaćemo dozvolu za mikrofon.
Dok se krećete kroz listu aplikacija, pitajte se zašto bi svaka aplikacija trebala pristup mikrofonu. Na primer, Instagram potreban je za snimanje video zapisa, tako da ima smisla. Ali možda nije toliko jasan za druge aplikacije. Ako vam se nešto čini podudarnim, opozovite pristup ovoj aplikaciji tako što ćete isključiti prelazak na desno od aplikacije.


Ako aplikaciji kojoj ste onemogućili potreban je pristup funkciji u budućnosti, ona će ponovo tražiti pristup. To vam može bolje razumeti zašto aplikacija želi dozvole i ako to dozvolite.


Samo ponovite ovaj proces za svaku dozvolu i vaš telefon će biti sigurniji u kratkom roku.Podeli:
Prethodni     
     Sledeći
     Blog početna

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti da biste ostavili komentar
oglas
Google ovo