Loading...
sr

Šta je 5G i koliko će brzo biti? from Admin's blog


Šta je 5G?


5G je industrijski standard koji će zameniti trenutni široko rasprostranjen 4G LTE standard, kao što je 4G zamenio 3G. 5G se zalaže za petu generaciju - to je peta generacija ovog standarda.
Ovaj standard je dizajniran da bude mnogo brži od trenutne 4G LTE tehnologije. No ne radi se samo o ubrzavanju internetskih veza s pametnim telefonima. Radi se o omogućavanju bržeg bežičnog interneta posvuda za sve - od povezanih automobila do uređaja smarthome i Internet of Things (IoT).
Ubuduće će vaš pametni telefon i svi drugi uređaji koje imate s mobilnom vezom koristiti 5G umesto 4G LTE tehnologije koju verovatno koriste danas.
Koliko brz će biti 5G?
Tehnološke firme obećavaju mnogo od 5G. Dok 4G dobiva teoretski 100 megabita u sekundi (Mbps), 5G dobiva 10 gigabita u sekundi (Gbps). To znači da je 5G stotinu puta brža od trenutne 4G tehnologije - u svakom slučaju u svojoj teoretskoj maksimalnoj brzini.
Primer, ovom brzinom mogli bi skinuti dvosatni film u samo 3,6 sekundi na 5G, nasuprot 6 minuta na 4G ili 26 sati na 3G.
To nije samo propusnost. 5G obećava značajno smanjenje latencije, što znači brže vrijeme učitavanja i bolji odaziv kada se radi o bilo čemu na internetu. Specifično, specifikacija obećava maksimalnu latenciju od 4 ms na 5G u odnosu na 20ms na 4G LTE danas.
Na tim brzinama, 5G pobeđuje trenutne kućne internetske veze i više je usporediv s vlaknima. Bežični operateri mogu isporučiti alternativu bez postavljanja fizičkih žica u svaki dom.
Izlagači su hteli da o 5G razmišljamo kao o super-brzom, praktički neograničenom internetu svugde i svim uređajima. Naravno, u stvarnom svetu, davatelji internetskih usluga nameću ograničenja podataka. Na primer, čak i ako vam je vaš bežični operater dao 100 GB podataka - što je danas mnogo više od većine današnjih planova - možete proći kroz to u minuti i 20 sekundi pri maksimalnoj teoretskoj brzini od 100 Gbps. Nejasno je šta će naposljetku nametnuti i koliko će to utecati na upotrebu.
Uskoro ćete čuti više o 5G u sledećih nekoliko godina, budući da se uvođenje započinje, ali hype već počinje. Uzmite maksimalnu teoretsku brzinu sa rezervom i budite spremni čekati nekoliko godina na rasprostranjenu pokrivenost, ali budite uzbuđeni - bežični internet će biti mnogo brži.


Podeli:
Prethodni     
     Sledeći
     Blog početna

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti da biste ostavili komentar
oglas
Google ovo