Loading...
sr

adminblog


Šta je 5G?


5G je industrijski standard koji će zameniti trenutni široko rasprostranjen 4G LTE standard, kao što je 4G zamenio 3G. 5G se zalaže za petu generaciju - to je peta generacija ovog standarda.
Ovaj standard je dizajniran da bude mnogo brži od trenutne 4G LTE tehnologije. No ne radi se samo o ubrzavanju internetskih veza s pametnim telefonima. Radi se o omogućavanju bržeg bežičnog interneta posvuda za sve - od povezanih automobila do uređaja smarthome i Internet of Things (IoT).
Ubuduće će vaš pametni telefon i svi drugi uređaji koje imate s mobilnom vezom koristiti 5G umesto 4G LTE tehnologije koju verovatno koriste danas.
Koliko brz će biti 5G?
Tehnološke firme obećavaju mnogo od 5G. Dok 4G dobiva teoretski 100 megabita u sekundi (Mbps), 5G dobiva 10 gigabita u sekundi (Gbps). To znači da je 5G stotinu puta brža od trenutne 4G tehnologije - u svakom slučaju u svojoj teoretskoj maksimalnoj brzini.
Primer, ovom brzinom mogli bi skinuti dvosatni film u samo 3,6 sekundi na 5G, nasuprot 6 minuta na 4G ili 26 sati na 3G.
To nije samo propusnost. 5G obećava značajno smanjenje latencije, što znači brže vrijeme učitavanja i bolji odaziv kada se radi o bilo čemu na internetu. Specifično, specifikacija obećava maksimalnu latenciju od 4 ms na 5G u odnosu na 20ms na 4G LTE danas.
Na tim brzinama, 5G pobeđuje trenutne kućne internetske veze i više je usporediv s vlaknima. Bežični operateri mogu isporučiti alternativu bez postavljanja fizičkih žica u svaki dom.
Izlagači su hteli da o 5G razmišljamo kao o super-brzom, praktički neograničenom internetu svugde i svim uređajima. Naravno, u stvarnom svetu, davatelji internetskih usluga nameću ograničenja podataka. Na primer, čak i ako vam je vaš bežični operater dao 100 GB podataka - što je danas mnogo više od većine današnjih planova - možete proći kroz to u minuti i 20 sekundi pri maksimalnoj teoretskoj brzini od 100 Gbps. Nejasno je šta će naposljetku nametnuti i koliko će to utecati na upotrebu.
Uskoro ćete čuti više o 5G u sledećih nekoliko godina, budući da se uvođenje započinje, ali hype već počinje. Uzmite maksimalnu teoretsku brzinu sa rezervom i budite spremni čekati nekoliko godina na rasprostranjenu pokrivenost, ali budite uzbuđeni - bežični internet će biti mnogo brži.

oglas
Google ovo