Loading...
sr

adminblog

Dok neki ovu slavu obeležavaju posno, nisu retki primeri porodica koje za Svetog Nikolu prave mrsnu trpezu.

foto: Nebojša Mandić, Ilustracija/Espreso.rs

Pravoslavni vernici u utorak 19. decembra slave Svetog Nikolu, najveću porodičnu slavu u Srbiji.

 


Dok neki ovu slavu obeležavaju posno, nisu retki primeri porodica koje za Svetog Nikolu prave mrsnu trpezu.

 


Ipak, prema stavu Srpske pravoslavne crkve (SPC) nema dileme - Sveti Nikola je posna slava! Jedan od razloga za to je što ona pada u vreme Božićnog posta.

 

Međutim...

 


U moderno vreme mrsna trpeza na Svetog Nikolu ostala je kao posledica toga da li se poštuje Božićni post.

 


Mnoge porodice koje jednostavno ne poste 40 dana do Božića obeležavaju mrsno Svetog Nikolu, osim ako ne pada na sredu ili petak.

 

To je na neki način posledica iz doba komunizma kada se izgubio običaj posta, a ponovo se obnovilo redovno obeležavanje slava.

 


Ne znam kako pojedinima nije jasno da Kosovo nije druga država! Da pođemo od ovih koji kažu da jeste… Ako jeste, kako onda može biti nezavisno kada se za njegovu sudbinu pita Amerika? Ukoliko Kosovo stekne nezavisnost, kako vi kažete, ono će biti kolonija, kao što možda već jeste, a nikako nezavisna država. Moram još nešto poručiti ovima koji su zalutali.

Srbija nije proja da se komada, mrvi i da svako kida parče koje mu najviše odgovara. Gračanica nije vila na Dedinju da se u nju smesti onaj ko ima najviše novca. Hram Hrista Spasa nije javni toalet da se u njemu olakšavaju oni koji mrze crkve i Boga, kao što nije ni studio za snimanje spotova, niti stena da se po njoj veru. Južni deo Kosova je isto tako Kosovo kao i severni deo, pa su svi ti delovi Srbija.

Crkva Bogorodice Ljeviške nije fabrika, pa da se tako gasi, ruši i ponižava. Visoki Dečani nisu Beograd na vodi, pa da se obećava stranim investitorima i blokira se, kao gradilište pomenutog posnog Beograda, usled nedostatka stranog kapitala. Pećka patrijaršija nije Narodna skupština, pa da tamo svi držite političke govore o srpskom narodu na Kosovu i njegovoj sudbini zaštićeni zidovima naše svetinje.

Simonida nije starleta kojoj je podvodač iskopao oči kako bi se oboje našli u centru medijske pažnje. Priština nije Tirana iako je mnogi Tiranom smatraju, a nažalost, ponajviše Srbi koje Kosovo ne zanima. Kosovska Mitrovica nije tuđa Mitrovica, već srpska. Prizrenska bogoslovija nije kutija šibica, iako je njome paljena, da se premešta gde kome odgovara.

Kosovski boj nije neuspela skupštinska sednica kojom se može vitlati po potrebi kako bi se neko proglasio izdajicom ili patriotom. Knez Lazar nije izgubio glavu za Veliku Albaniju, nego za Srbiju. Miloš Obilić nije ubio Murata kako bi Murat postao heroj, kako nas uče naši državnici, nego kako bi preokrenuo tok gorenavedenog boja, ili skupštinske sednice, zavisno od toga kako ko na to gleda. Kosovka devojka nije bila član strane delegacije koji pomaže umirućim Srbima na Kosovu, kao što im nikada stranci nisu ni pomagali. Srpski leševi na Kosovu i Metohiji nisu obećanja, pa da ih se tek tako političari odriču i zaboravljaju ih čim dođu na vlast. Popaljene srpske kuće po svetoj srpskoj zemlji nisu udžerice iz Hercegovačke, pa da se svi prave da ne znaju ko ih je srušio i popalio. Srbi na Kosovu nisu Kosovari, nego Srbi!

Kolevka srpstva nije stari krevet koji se baca na đubrište. Životi Srba na Kosovu nisu moneta kojom će se plaćati politički poeni i finansirati političke stranke. Žuta kuća nije pesmica za decu. Bombardovanje pred sam kraj dvadesetog veka nije došlo zbog Surinama i zemalja oko kojih se ovih dana vodi polemika, nego zbog toga što se nije dalo Kosovo u tuđe ruke. Martovski pogrom nije bilo skidanje lutke sa kanapa na ringišpilu, nego skidanje krstova sa crkava i srpskih glava sa ramena od strane onih koji vožnju na tom nepostojećem ringišpilu nikada nisu ni platili.

Kosovo nije krivica da se priznaje ili poriče! Srbija nije đak prvak da je svi ispituju i uče šta treba da radi! Metohija nije greh, pa da je se odričemo! Kosovski zavet nije pismeni zadatak na kojem smo dobili jedinicu, pa da ga se stidimo! Božuri nisu karanfili, pa da ih prodajemo za osmi mart! Manastiri i crkve koje je srpski narod razasuo po Kosovu i Metohiji nisu polja na tabli za Monopol na koja može stati bilo čija figura i kupiti ih, ili još gore dobiti!

Srpske glave pale za i na Kosovu i Metohiji ne treba da služe kao artikli na rafovima na koje će se zalepiti cena! Njegoševa živa rana nije nešto što treba da mu se dosoli!

Ništa od toga nije Kosovo i muka kosovska, ali Kosovo jeste jedno – Srbija! Moglo se nabrajati još mnogo toga i ovaj tekst bi se završio ko zna kad, ali ne želim da, ovima koji Kosovo i Metohiju prodaju, pomažem sa cenom tako što ću je povećavati i za njih zarađujem novac koji će dobiti prodajom svetinje, kuće i kolevke!

Bitcoin je u poslednje vreme, naročito nakon učestalih ransomware napada, dospeo u centar pažnje. Mada je dosta ljudi čulo za njega i dalje nisu sigurni šta predstavlja.

Nastanak bitcoina

Bitcoin je odavno na tržištu. Pojavio se 2009. godine kao otvoreni softver, a izumeo ga je nepoznati programer ili grupa pogramera pod imenom Satoshi Nakamoto. Bitcoin predstavlja kriptovalutu i digitalni sistem plaćanja. Kriptovaluta je digitalno srednstvo dizajnirano da radi kao sredstvo razmene koristeći kriptografiju radi osiguravanja transakcije i kontrole stvaranja dodatnih jedinica valute. Kriptovalute se klasifikuju kao podgrupa digitalnih valuta i virtuelnih valuta.

Kako predstavlja digitalnu valutu, fizički se ne može posedovati. Iako to uliva nesigurnost, prednost bitcoina je ta što je nezavisan od institucija koje kontrolišu svetsku makroekonomiju. Kriptografija zamenjuje tradicionalne sisteme garancija vrednosti i bezbednosti koje pružaju centralne banke.

Još jedna od najznačajnijih karakteristika je ta da ne postoji ikakav institucionalni sistem upravljanja bitcoinom, što ovu kritpovalutu stavlja na mesto savršenog decentralizovanog sistema, gde ne postoji pojedinac, grupa niti organ koji može direktno uticati na njenu vrednost.

Prvobitna namena ove valute bila je da se olakša protok novca bez provizije, što je bitcoin vremenom pokazao svojom funkcijom, prožimajući ovu karakteristiku štednje do multinacionalnih kompanija i međunarodnih transfera.

Uzimajući u obzir visoke provizije koje zaračunavaju banke u lancu plaćanja i poredeći ih sa besplatnin transakcijama Blockchain tehnologije, jasno je da će se u budućnosti povećati svest o bitcoinu, a samim tim i obim njegovog korišćenja za ove vrste plaćanja.

Pojmovi vezani za bitcoin

Blockchain predstavlja svojevrsnu javnu knjigu koja beleži bitcoin transakcije. To se ostvaruje bez kontrole nekog centralnog autoriteta – održavanje blokova obavlja mreža komunikacionih čvorova koji pokreću bitcoin softver.

Transakcije su definisane pomoću programskog jezika nalik Forthu (karakteristike uključuju strukturno programiranje, refleksiju, konkatenativno programiranje i proširivost) i moraju imati jedan ili više ulaza. Takođe, svaka transakcija mora nositi digitalni potpis svakog vlasničkog ulaza.

Mining je evidenciona služba. Pomoću nje blockchain ostaje konzistentan, potpun i nepromenljiv, tako što se više puta proverava i prikupljaju se nove grupe transakcije pod nazivom blok.

Novčanik čuva informacije potrebne za transakcije bitcoina. Jedan od opisa je u da „čuva digitalne akreditive za korisničke bitcoin fondacije i omogućava njihovo trošenje“.

Vrednost bitcoina

Korisnici prave, razmenjuju i sami kreiraju vrednost valute koja vremenom varira na bitcoin berzi. Bitcoin je prešao put od nulte vrednosti koju je imao na osnivanju do 2 300 dolara koliko vredi danas.

Među najupečatljivijim razultatima fazne tranzicije, iako je prolazio kroz različita iskušenja, predstavlja rast tokom sedam uzastopnih godina, što do sada nije imala nijedna druga kripto valuta. Sve kratkoročne gubitke je uspeo da nadoknadi u svega nekoliko nedelja.

Potraga za duhovnim buđenjima započela je dugo pre nego što je svako od nas rođen. Postoji nekoliko jakih, hrabrih pojedinaca koji se slažu da igraju važnu ulogu u ovoj potrazi, prihvatajući odgovornost da budu Duhovni ratnik tokom svoje šetnje na zemlji.

Njihov posao je pomagati drugima u potrazi za duhovnom jasnoćom izazivanjem načina razmišljanja da se mi, ljudska rasa, često rešavamo kao što su strah, presude, lažna ubeđenja i laži. Prihvatanje ovih negativnih i toksičnih uticaja u našim životima neće nam doneti ništa osim nesreće, boli i patnje. Umesto toga,

duhovni ratnik će doneti jasnoću i svest o ratu koji se nalazi duboko u našem umu, srcu i duši.Život kao duhovni ratnik je dugogodišnja posvećenost, a ne treba ga lagano uzeti. Ove osobe treba da razumeju disciplinu i studije koje će biti potrebne kako bi se u potpunosti razumeli i ispunili svoju ulogu u svetu.
Kako je ovo putovanje napravljeno pre rođenja,u naš život ulazimo ovde na Zemlji bez znanja da smo se složili sa ovom odgovornošću.Da li ste izabrani za život kao duhovnog ratnika? Evo 8 znakova ...


1. Oni žive za ljubav: Prvi korak pomoći nekome u svom duhovnom putovanju je da se prvo poveže, a Duhovni ratnik shvata da je jedini pravi način da se to uradi kroz istinsku ljubav. Ovo može biti nešto jednostavno kao osmeh između stranaca ili nasumičan čin ljubaznosti, stvarajući poverenje i uzajamno razumevanje.


2. Oni vrednuju istinu: Duhovni ratnici shvataju da je život potreban za duhovni razvoj i da ide do ekstremnih dužnosti da bi je otkrili kada je to potrebno.


3. Kao Feniks, ponovo se uzdižu: Život nije uvek lagan, a kao i ostali od nas, Duhovni ratnik će biti srušen, obaran i spaljivan. Međutim, oni neće dozvoliti da ih ovo uništi, ponovo i ponovo se podižući iz pepela.


4. Oni razumeju razliku između predaje i davanja: Nekad se mora predati da bi nastavili raditi na većoj duhovnoj slici. Duhovni ratnik shvata da to ne znači da odustaju, dozvoljavaju sebi da budu vođeni višom energijom.


5. Oni su u stanju da smiruju svoje unutrašnje strahove: Svako doživljava strahove tokom svog vremena ovde na Zemlji, a Duhovni ratnici nisu izuzetak. Razlika je u tome što oni ne dozvoljavaju ovim unutrašnjim demonima da ih drže nazad od postizanja svog punog potencijala.


6. Kada postane teško, oni se i dalje bore: Nema veće motivacije od prave strasti, a na ovom području nema nedostataka Duhovnog ratnika. Kada im život preda izazov, ovi pojedinci neće samo stajati visoko, već će to učiniti dok će pružiti primer miru i volje za ostatak sveta.


7. Oni biraju svoje bitke: Duhovni ratnik shvata da ima mnogo, mnogo stvari na ovom svetu kojima je potrebna njihova pažnja, međutim, kako bi uspeli u svojim naporima, znaju da treba fokusirati svoju energiju na bitke koje su najvažnije .


8. Uvek prate njihovo srce: Ovi pojedinci imaju duboko razumevanje sopstvenog srca i duše, ali i većih slika i energije univerzuma. To im omogućava da razviju snažnu intuiciju koja će ih voditi u životu.

Predsednici Srbije i Belorusije, Aleksandar Vučić i Aleksandar Lukašenko, u martu će potpisati ugovor o kupovini četiri S-300 i šest aviona Mig 29, piše "Alo".

IZVOR: TANJUG NEDELJA, 26.11.2017. | 08:48 PodeliIlustracija: Tanjug / Tanja Valić

Kako navodi taj list, pozivajući se na neimenovan izvor, dogovor o nabavci novog naoružanja za Vojsku Srbije je završen, a u martu 2018. godine će biti i zvanično potpisan ugovor između Srbije i Belorusije.

"Vojska Srbije definitivno dobija najsavremenije naoružanje, a čitava stvar sa Belorusijom je završena. Ugovorena je nabavka četiri baterije sistema S-300 i šest borbenih aviona “mig 29” što će srpsku vojsku postaviti na vrh kada je region u pitanju", izjavio je neimenovani izvor za beogradski list. 

On je dodao da je reč o nabavci čuvenih sistema S-300 i to verzije S-300 V i S-300 PG kojima Belorusija raspolaže, dok je situacija sa “migovima” slična kao kada je u pitanju nabavka iz Rusije što znači da će Srbija morati još dodatno da ih modernizuje. 

Moderne siteme Minsk je spreman da isporuči Srbiji pod uslovima daleko povoljnijim od tržišnih, navodi list.

Veliki broj ljudi već ima problema s virusima i malverom na računarima, pametnim telefonima i tabletima, a s razvojem veštačke inteligencije (AI), ovakve pretnje bi mogle da postanu sve opasnije.

IZVOR: ZIMO.DNEVNIK.HR NEDELJA, 9.10.2016. | 19:55 PodeliFoto: Thinkstock / ilustracija

Dejv Palmer iz bezbednosne kompanije Darktrace upozorava da bi, kada se jednom veštačka inteligencija iskoristi za viruse i oni postanu 'pametni', posledice mogle biti zastrašujuće i katastrofalne, piše Business Insider

Ovakvi napadi biće izuzetno sofisticirani, a osim opasnosti za obične korisnike, mogli bi da budu naročito pogubni za velike kompanije kojima bi mogli da prilagode napade. 

Ransomware je sve popularniji među hakerima u poslednje vreme i najčešće se koristi za zaključavanje računara. Ako korisnici ponovno žele da pristupe podacima na računarima, moraju da plate otkupninu. 

Koliki je to problem, najbolje može da se vidi na osnovu pojedinih slučajeva u kojima su hakeri napadali i zaključavali računare u bolnicama i policijskim stanicama, a kako policija nije imala rešenje za ovaj problem, bila je primorana da ‘odreši kesu’. 

Zbog razvoja veštačke inteligencije i sve češće njene primene u okviru hakerskih napada, Palmer brine da bi kriminalci mogli da se okrenu većim i kompleksnijim metama – elektranama i fabrikama u kojima neće zaključati njihove podatke, već će onemogućiti rad mašinama, pa njihovim vlasnicima neće ništa drugo preostati nego da plate. 

Kada je reč o običnim korisnicima, otkupnina obično iznosi nekoliko stotina dolara, ali velike kompanije bi hakerima mogle da plaćju milione dolara da bi omogućile ponovni rad. 

Takođe, veštačka inteligencija će omogućiti još sofisticiranije prevare – 'čitanjem' mailova i dopisivanja korisnika moći će da imitiraju njihov stil pisanja i kontaktirati njihove prijatelje/kolege koji najčešće neće primetiti razliku u komunikaciji. 

Kada ljudi misle da se dopisuju s prijateljima ili kolegama, biće dovoljno poslati imejl u kojem se navodno nalaze određene datoteke, fotografije, poslovni planovi, karte, programi i slično, ali njihovim otvaranjem doći će do krađe podataka, zaključavanja računara, ucena i slično. 

Kao neke od potencijalno najopasnijih hakerskih napada Palmer je istakao 'nevidljive napade' kojih niko neće biti svestan, poput podmetanja lažnih dokumenata i širenja lažnih informacija koje bi mogle da nanesu veliku (novčanu) štetu žrtvama. 

Kao potencijalni primer napada na energetske i naftne kompanije, ovaj bezbednosni stručnjak rekao je da bi hakeri i veštačka inteligencija sofisticiranim tehnikama mogli da pristupe poverljivim dokumentima i u njima promene pojedine geografske podatke kako bi kompanije naftu i gas tražile na pogrešnim mestima i potrošile velike količine novca. 

Ovo je samo jedan od radikalnijih primera na koje bi sve načine hakeri i virusi mogli da iskoriste veštačku inteligenciju za napade, a ono od čega vojni i bezbednosni stručnjaci najviše strepe kada je u pitanju AI jesu tzv. roboti ubice. 

Reč je o robotima koje godinama razvijaju velike vojne sile i kojima upravlja AI. Oni bi sami trebalo da biraju mete i donose odluke o tome kada i u koga pucati – ne treba ni spominjati šta bi se desilo kada bi se takve mašine otrgle kontroli ili ako neko preuzme kontrolu nad njima.

Iako traje samo tri sekunde, ovaj snimak će vaš mobilni učiniti neupotrebljivim.

IZVOR: JUTARNJI.HR PETAK, 25.11.2016. | 19:55 PodeliFoto: Screenshot

Video koji se pojavio na ruskoj društvenoj mreži čini se ruši iPhone uređaje, prenosi Wired

Inicijalni izveštaji ukazuju na to da video nakon gledanja u Safari internet pregledaču čini Appleove uređaje, uključujući i iPhone, neupotrebljivim. Problem je moguće rešiti samo potpunim resetovanjem uređaja. 

EverythingApplePro prvi je detektovao problem, pa je otkriveno da video u .mp4 formatu ruši uređaje nevezano za instaliranu verziju iOS-a. 

Na videu koji je objavio ovaj korisnik YouTube-a, može se videti kako telefoni postepeno usporavaju odmah nakon pokretanja videa, da bi ubrzo nakon toga postali potpuno neupotrebljivi.

YouTube

Poslednji podaci kompanije NetMarketShare potvrđuju dominaciju Windows 7 operativnog sistema. Do kada će taj trend trajati, ne znamo, ali Windows 7 se, bez obzira na sve što Microsoft pokušava, ne da skinuti sa trona najpopularnijeg operativnog sistema na svetu.

IZVOR: ZIMO.DNEVNIK.HR PONEDELJAK, 3.04.2017. | 08:58 PodeliPrintscreen YouTube

Iako su iz Redmonda jasno i glasno najavili kako će redukovati nivo podrške za Windows 7, a zvanično će podrška trajati nešto manje od tri godine - do januara 2020, korisnicima to očigledno ne znači mnogo. 

Prema posljednjim obrađenim podacima NetMarketShare-a, koji uključuju mart ove godine, Windows 7 je apsolutno dominantan na globalnom tržištu operativnih sistema. I ne samo to, u odnosu na podatke za februar, popularna "sedmica" je povećala svoj udeo na tržištu, što bi mnoge možda moglo da iznenadi, ali cifre ne lažu. 

Windows 7 je u februaru držao 48,49 odsto ukupnog svetskog tržišta operativnih sistema, dok je u martu taj udeo povećan na 49,42 odsto. Na drugom mestu je očekivano Windows 10 sa 25,36 odsto udela, što svakako ne zadovoljava Microsoft koji je očekivao daleko veći i brži tržišni prodor svog poslednjeg stabilnog operativnog sistema. Stvari ponekad ne idu onako kako očekujete, pa se tako Windows XP još uvek drži, i to na 7,44 odsto tržišta, iako će se u aprilu navršiti pune tri godine otkako je taj operativni sisitem i službeno penzionisan. 

Naravno da je, ukupno gledajući, Microsoft apsolutni vladar tržišta operativnih sistema, i taj trend se verovatno neće dugo promeniti. Prvi OS koji nema potpis Microsofta je Appleov Mac OS X 10.12 koji je se nalazi na petoj poziciji, sa samo 3,22 odsto ukupnog udela.

Zovite ga kako god želite - Android O, Android 8 ili prema zvaničnom imenu Oreo, najbitnija stvar je da je Google dovršio rad na svojoj najnovijoj mobilnoj platformi. Evo što ona donosi za srećnike koji će imati mogućnost nadogradnje...

IZVOR: TPORTAL.HR UTORAK, 22.08.2017. | 16:20 PodeliFoto: YouTube Screenshot

Android O je Oreo

Prva važna stvar u vezi sa predstavljanjem nove mobilne platforme je njeno puno ime. Android O je i zvanično dobio ime po popularnom brendu keksa Oreo.

Dostupnost

Što se Googlea tiče, priča je već počela. Od 21. avgusta Android Oreo je počeo da stiže na prve Android uređaje, a bez posebnog iznenađenja u prvom planu su vlasnici uređaja Google Pixel, Pixel XL, Pixel C, Nexus 6P i Nexus 5X. 

A šta će raditi vlasnici miliona Sonyjevih, Samsungovih, LG-jevih, HTC-ovih i drugih mobilnih uređaja? 

Kao i obično, stvari će zavisiti od modela do modela. Pojedini uređaji će možda dobiti nadogradnju u nekoliko narednih nedelja, ali će većina dobiti novi operativni sistem tek nakon nekoliko meseci (verovatno tek sredinom 2018. godine), pod uslovom da ga uopšte dobiju. 

Prema zvaničnim podacima iz Googlea, najnovije izdanje Androida 7.1 imaće samo 1.2 odsto korisnika. 

Nešto bolje stoji 7.0 s 12.3 odsto udela, ali ovo su rezultati nakon godinu dana od dostupnosti platforme, što je i dalje poražavajuće.

Odličan multitasking

Obavljanje više zadataka u isto vreme će na Android uređajima biti fenomenalno, naročito po pitanju videa. 

Korisnici će moći da gledaju klipove ili imaju aktivan video chat dok istovremeno kucaju poruke ili koriste druge aplikacije. 

Iako nije reč o drastičnom novitetu, s obzirom na to da ga je Samsung integrisao sopstvenim softverom još u stare Galaxy uređaje, ovo je prvi put da se nalazi u srži OS-a. 

Naravno, novu mogućnost će najviše ceniti vlasnici uređaja s ekranima velikih dijagonala.

Dodaci za obaveštenja

Ikonice aplikacija su do sada bile relativno statične na Android platformi. S Oreom, stvari se pomeraju napred. 

Podržane aplikacije će u vidu tačkica na ikonicama označavati da je moguće brzo videti šta se dešava s obaveštenjima (bez odlaska u centar za obaveštenja) u okviru njih. 

Stvari funkcionišu vrlo slično kao kod Appleovog 3D Toucha, poznatom s novijih iPhone modela. 

Zgodna stvar je i to da će ikonice aplikacija sada biti interaktivnije (animirane, uz dodatne mogućnosti), ali za taj korak će developeri tek morati da se pobrinu.

Sve je u brzini...

Google je optimizovao kod i način na koji sistem radi, pa će se Android uređaji pokretati brže nego ikada (do dva puta brže u odnosu na Android Nougat). Za sada nije jasno da li će hardverski slabiji uređaji moći da iskoriste ove prednosti.

...ali i u trajanju baterije

Iz generacije u generaciju, mobilna platforma Android trebalo je da konzumira manje resursa u radu. Međutim, kao i obično, stvari najviše zavise od proizvođača do proizvođača, od modela do modela uređaja, pa je teško pružiti neki konkretan procenat. Google ga, naravno, nije ni pružio. 

Za sada je dovoljno reći da je Oreo 'inteligentniji' po pitanju optimizacija i koje aplikacije pušta da rade u pozadini - i koliko vremena. Čini se da bi ovo trebalo da rezultuje opipljivim povećanjem trajnosti baterije pri jednom punjenju.

Emotikoni, emotikoni svuda

Kada je reč o komunikaciji online, emotikoni su neizbežni. Google je toga svestan, pa je kompanija odlučila da dodatno proširi ionako bogatu bazu emotikona na Androidu. 

Android Oreo donosi više od 60 novih emotikona, a postojeći će doživeti i redizajn.

Copy-paste nove generacije

Google je prilikom stvaranja novog operativnog sistema koristio mašinsko učenje na nezapamćenom nivou. Neki od najjednostavnijih zadataka u okviru OS-a postaju inteligentniji, pa tako i copy-paste funkcija. Android Oreo će znati kada je obeležen telefonski broj, a kada poštanski broj, pa će korisniku pružiti niz novih i odgovarajućih opcija koje je moguće iskoristiti za brži i jednostavniji rad.

Već duže vremena na polju procesora u personalnim računarima imamo samo jedan relevantan izbor i tu je konkurencija do skoro bila znatno slabija nego na primer na polju grafičkih kartica. Da bi se to promenilo AMD je odlučio da lansira potpuno novu arhitekturu nazvanu Ryzen i bitku za veće tržišno učešće je započeo upravo najjačim, R7, procesorima. Od njih smo dobili celu konfiguraciju kako bismo detaljno mogli da ispitamo mogućnosti njihovog novog čeda što smo vrlo rado prihvatili.


IZVOR: KLANRUR.RS SREDA, 17.05.2017. | 20:02

 Podeli


Vanserijski računar 


Kao što je to često slučaj u demo primercima računar koji smo dobili na test je sve samo ne običan. Ono što je ipak dosta zanimljivo jeste da iako su korišćene komponente iz premium segmenta sve su vrlo lako dostupne prosečnom korisniku i nema tu nikakvih iskakanja ili custom rešenja a pri tome, uslovno rečeno, nisu ni preterano skupe. 


Vizuelno najjači utisak ostavlja samo kućište u vidu Phanteks Eclipse P400 modela koje ima i providnu stranicu i ugrađeno i raznobojno LED osvetljenje što daje vrlo lep vizuelni utisak. Nažalost ovaj brend nije prisutan na našem tržištu ali činjenica da ovako atraktivno kućište u inostranstvu košta samo oko $70 je zaista lepa informacija. Pritom su svi kablovi sakriveni sa zadnje strane pa je vizuelni dojam još bolji. Naravno odmah se uočava hladnjak na procesoru koji potpisuje Corsair a koji je vodenog tipa, odnosno ima dve cevčice koje odvote rashladnu tečnost do bloka sa zadnje strane gde dalje ventilator raspršava višak toplote. Iako ovakvi sistemi nisu potpuno bešumni njihove performanse su značajno bolje od standardnog vazdušnog hlađenja a dodatna pogodnost je što sam korisnik nema nikakve veze sa samom tečnošću i slično pa je instalacija ovakvog sistema skoro pa jednako laka kao i običnog kulera.Sve ovo izgleda još bolje kada se gleda u odnosu na zaista izuzetnu AsRock Fatal1ty X370 Gaming K4 matičnu ploču iz najvišeg segmenta na kojoj čak možete menjati i boju LED osvetljenja kako biste recimo uparili sa bojom koju ste odabrali na kućištu. Izbor grafičke kartice nas je malo zbunio s obzirom da je u pitanju AMD Radeon Fury Nano, kartica stara skoro pa dve godine. Ipak ona jeste i dalje u vrhu AMD-ove ponude bar dok se ne pojave čipovi bazirani na Vega arhitekturi, a i sa druge strane je dovoljna mala da nam obezbedi jako lep pogled unutar kućišta što se potpuno uklapa u filozofiju ovog računara. Tu je i manje više standardnih 16GB DDR4 memorije kao i poprilično izdašan SSD disk kapaciteta 480GB koje potpisuje opet Corsair. S tim da SSD nećete ni videti na slikama jer je zajedno sa ostatkom kablova upakovan tako da ne remeti pogled u kućište. Naravno tu je i dosta izdašno Fractal Design napajanje od celih 750W. 


Sve to čini jako lep i zaokružen sistem, vizuelno dopadljiv, a opet u granicama iole razumnih cena. Ali nas od svega najviše interesuje njegovo srce – novi Ryzen procesor.Ryzen R7 1700 


AMD je pohod na tron procesora započeo izbacivanjem procesora u najjačem segmentu pod oznakom R7 (nedavno su se pojavili i R5 o kojima ćete čitati u nekom od narednih brojeva), a R7 1700 predstavlja najslabiji od tri modela u ovoj kategoriji, iako za naše pojmove i više nego dovoljan. Radi se o procesoru koji ima 8 jezgara i 16 threadova kao i svi u R7 gami, što je već značajno bolje od slično pozicioniranog Intel i7-7700 koji imaju po 4 jezgra i 8 threadova. Osnovni klok mu je 3.0GHz, dok je boost klok 3.7GHz a zanimljivo je da se uz R7 1700 dobija i fabrički kuler koji doduše nismo ni videli jer smo koristili priloženo vodeno hlađenje. Jako bitna karakteristika ovog procesora je i TDP od samo 65W po čemu se AMD sada izjednačio sa Intelom po pitanju potrošnje energije i generisanja toplote, nešto što je dosta tištilo njihove ranije generacije procesora. I zaista sa priloženim vodenim hlađenjem temperatura procesora u normalnom radu nikada nije prelazila 40-45 stepeni što je zaista odličan rezultat. Onda smo poželeli malo da se poigramo pa smo procesor overklokovali preko priloženog, jako jednostavnog, softvera na 3.9GHz i maksimalno ga opteretili – temperatura je jedva uspela da dostigne 70 stepeni posle dužeg vremenskog perioda ali preko toga nije išla. Doduše i ventilator na sistemu hlađenja je postao dosta bučniji, ali je to verovatno zato što su mu podešavanja za kontrolu temperature bila malo previše agresivno stavljena. U svakom slučaju u normalnom radu, čak i pri maksimalnom opterećenju ovaj računar je skoro pa bešuman.Naravno na kraju dolazimo do toga kakve su performanse novog Ryzena? Ako gledamo aplikacije koje mogu da iskoriste sva jezgra koje ovaj procesor nudi kao što su na primer programi za animaciju ili rendering 3D modela dolazimo do rezultata koji su od nekoliko procenata do nekoliko desetina procenata bolji od i7-7700 procesora s kojim smo ga poredili s obzirom da u istoj cenovnoj kategoriji. Ono u čemu Intel i dalje dominira jesu aplikacije koje ne mogu da iskoriste sva jezgra istovremeno, recimo nama omiljene igre. S obzirom da Intel ima nešto viši klok rada procesora (4.2GHz turbo) u nekim igrama koje zaista dosta zahtevaju od procesora će i dalje imati bolji skor. Na primer ako ste igrač CS:GO kome je svaki frejm bitan moguće da ćete dobiti nešto veći skor fps sa Intelom, ali to je na primer ako gledamo performanse reda veličine prosečno 250-300 fps. Međutim ono što je jako bitno kod Ryzena jeste što više jezgara koje igre još uvek ne mogu da iskoriste možete iskoristiti za nešto drugo, na primer za strimovanje ili snimanje video klipova u pozadini. Tako sam krenuo da igram svoju omiljenu igru World of tanks u 1440p rezoluciji što je na ovom računaru pravo uživanje i shvatio da je procesor zauzet samo nekih 30-40%. Onda sam odlučio da u istoj rezoluciji snimam i video klip, a čisto zezanja radi sam odabrao 1440p rezoluciju i 60fps za snimanje. U kombinaciji zaista moćnog procesora i brzog SSD-a u igri se apsolutno nije osetilo da bilo šta snima u pozadini! Dakle možda Ryzen nije trenutno najjači procesor za igre ali je bitno razmisliti o drugim aspektima kao što je na primer da radite nešto u pozadini, snimate video klipove ili strimujete i slično što mu zaista ide odlično od ruke.Da li je na pomolu promena na tronu procesora? 


Treba imati u vidu i činjenicu da je Ryzen 7 serija verovatno nešto više nego što je prosečnom igraču potrebno a i šta može da priušti, zato ćemo sa posebnom pažnjom pratiti i izlazak R5 modela. S druge strane činejnica je da AMD posle duže vremena na planu procesora ima zaista sjajan proizvod – najpristupačniji procesor sa 8 jezgara/16 threadova na tržištu, dobre termalne karakteristike i zaista odlične performanse. Kada se sve to još upakuje u ovako atraktivno kućište i sa zanimljivim komponentama kako smo ih mi dobili bilo je zaista teško rastati se od ovakvog računara. 


Karakteristike:


Procesor                AMD Ryzen 7 1700

Hlađenje                Corsair H90 liquid cpu cooler

Matična ploča         AsRock Fatal1ty X370 Gaming K4

Memorija               Corsair Vengeance 2x8GB DDR4

Grafička kartica      AMD Radeon Fury Nano

Hard disk               Corsair 480GB SSD

Kućište                  Phantex Eclipse P400

Napajanje              Fractal Design Edison M 750W

Operativni sistem   Windows 10

Strane: 1 2 3 »
oglas
Google ovo